Xiaomi RedMi Note 2 z Aliexpress – Recenzja Telefonu

Xiaomi RedMi Note 2 – to jeden z flagowych modeli chińskie, bardzo wiele osób decyduje się na ten telefon dlatego zdecydowałem się go kupić i zrecenzować.

Zamówiony: 11.11.15
Otrzymany: 26.11.15
Cena: ok 128$ (z wykorzystaniem kuponu podczas wyprzedaży)

Recenzja telefonu xiaomi redmi note 2 z aliexpress

Link: Telefon możesz kupić >>tutaj<<  Obecnie dostępne jest już tylko wersja RedMi Note 3!

Recenzja: Długo zastanawiałem się nad zakupem telefonu na Aliexpress, pierwszym podstawowym dylematem był fakt, że przesyłka podróżować będzie aż z Chin i czy nie ulegnie uszkodzeniu. Oczywiście, mimo wielu pochlebnych recenzji, bardzo obawiałem się o jakość telefonu. Dotychczas korzystałem z Samsunga Galaxy S4 i przesiadka na chiński telefon wydawała mi się trochę ryzykowna, kolejną rzeczą nad którą się zastanawiałem to oczywiście dodatkowe opłaty takie jak podatek Vat. Po przeanalizowaniu wszystkich za i przeciw postanowiłem zaryzykować, gdyż cena była bardzo zachęcająca i zakupić telefon Xiaomi RedMi Note 2 od bardzo wiarygodnego sprzedawcy jakim jest Goldway. Uznałem, że telefon Xiaomi będzie najbezpieczniejszym zakupem. Oczywiście do wyboru jest wiele świetnych telefonów w dobrej cenie, mnie jednak przekonał Redmi Note, który w przeliczeniu kosztował mnie ok. 500zł :) Po około 2 tygodniach telefon dotarł do mnie, obyło się bez płacenia Vatu :) Był bardzo dobrze zapakowany w folie bąbelkową, pudełku nie uległo żadnemu zgnieceniu. Natomiast sam telefon jest świetny, choć zaskoczył mnie jego rozmiar. Wyświetlacz o wielkości 5,5 cala jest naprawdę duży w porównania do Samsunga Galaxy S4. Co do funkcjonalności to telefon na pewno nie ustępuje telefonom za 1500zł i droższym, które są dostępne na naszym europejskim rynku. Szczegółowe recenzje parametrów telefonu znajdziecie w internecie, ja nie będę wchodził w szczegóły, gdyż nie zrobię tego lepiej od specjalistów w dziedzinie testowania telefonów.  Z zakupu jestem na tyle zadowolony, że postanowiłem zakupić również tablet od chińskiego producenta :)

Recenzja telefonu xiaomi redmi note 2 z aliexpres
Recenzja telefonu xiaomi redmi note 2 z aliexpress - przekątna ekranu

Xiaomi RedMi Note 2 w całej okazałości

Recenzja telefonu xiaomi redmi note 2 z aliexpress - wielkość telefonu
Recenzja telefonu xiaomi redmi note 2 tani smartphone z aliexpress
Recenzja telefonu xiaomi redmi note 2 z aliexpress - obudowa
Recenzja telefonu xiaomi redmi note 2 z aliexpress - dodatkowa folia na telefon
Recenzja telefonu xiaomi redmi note 2 z aliexpress - wejscia sim
Recenzja telefonu xiaomi redmi note 2 z aliexpress - numer seryjny

Xiaomi RedMi Note 2 – Parametry:

  • wyświetlacz 5,5″ 1920×1080 pikseli,
  • ośmiordzeniowy procesor Mediatek Helio X10 MT6795 z PowerVR G6200,
  • 2GB RAM,
  • 16GB pamięci wewnętrznej,
  • Android 5.0.2 Lollipop z MIUI 7 (MIUI Polska),
  • aparat 13 Mpix,
  • aparat przedni 5 Mpix,
  • WiiFi 802.11 a/b/g/n/ac,
  • GPS,
  • LTE,
  • dual SIM,
  • wymienna bateria o pojemności 3060 mAh,
  • port podczerwieni,
  • slot kart microSD,
  • port microUSB,
  • 3.5 mm jack audio,
  • wymiary: 152 x 76 x 8,3 mm,
  • waga: 160 g.
Ocena: 5/5!
Aliholik

Aliholik

Mam na imię Kuba i jestem aliholikiem. Zaczęło się niewinnie - szukałem z ciekawości koszulki. Znalazłem, zamówiłem, otrzymałem. Potem kolejną i kolejną... i kolejną. :) Teraz zamawiam wszystko, wciąż i bez opamiętania. Ubrania, zegarki, akcesoria, gadżety. Jeśli chcesz, abym podzielił się z Tobą tą specyficzną zajawką, obserwuj mojego bloga.

Zobacz również:

  1. TestTube pisze:

    witam,
    chciałbym kupić Redmi Note 3 Pro od Goldway, ale mam kilka pytań do Was:
    – występuje w 2 wersjach – za 169$ http://bit.ly/2blfZnz oraz za 176$ http://bit.ly/2blfZnz (różnica to official Global ROM oraz supports OTA update). który lepiej kupić? nie chcę mieć preinstalowanych chińskich app.

    – w którym miejscu w trakcie zakupu zaznaczyć który kolor tel. ma być wysłany?

    – jak się aktualizuje ten tel. do najnowszego Miui Polska?
    z góry dzięki za odpowiedzi.

  2. Bonx pisze:

    Mam redmi note 3 z aliexpress z androidem 5. W ustawieniach nie mogę znaleźć kilku opcji (np. ustawien blokady ekranu). Czy ktoś jeszcze ma taki problem? I czy android 5 pozbawiony jest menu? (mam jedynie ikonki na pulpicie). Bardzo proszę o odpowiedź!

  3. Bro pisze:

    Po prawie pół roku używania Xiaomi Redmi Note 2 podzielę się swoimi wrażeniami. Telefon jest bardzo szybki. Najbardziej wymagające gry działąją bardzo szybko i płynnie. Nie zdarzają się spowolnienia, czy zawiechy, obojętnie co się robi na telefonie i ile ma się otwartych aplikacji. Po dłuższym graniu trochę się grzeje przy aparacie. Jakość wykonania na wysokim poziomie, nic nie skrzypi ani nie trzeszczy. Ekran bardzo wysokiej jakości, obraz żyleta. W pełnym słońcu wystarczy przesunąć pasek jasności i widać wszystko wyraźnie. Bateria przy normalnym korzystaniu z rozmów, smsów i internetu/nawigacji trzyma średnio 2 dni. Bateria wymienna. a nowa oryginalna do kupienia za mniej niż 40 zł. Częste aktualizacje poprawiają wygląd nakładki i usprawniają obsługę. Nakładka MIUI jest bardzo czytelna i przejrzysta, ma wiele róznych opcji, możliwość personalizacji chyba wszystkiego, a mimo to jest bardzo prosta w obsłudze. Telefon jest intuicyjny, prosty i bardzo wygodny w obsłudze. Standardowa przeglądarka internetowa działa szybko i sprawnie, strony przegląda się płynnie i bardzo wygodnie. Obsługa nawigacji też jest bardzo komfortowa. GPS działa wzorowo, bardzo szybko łapie zasięg i nie gubi go. Najsłabszym elementem dla mnie jest aparat. Filmy są na niezłym poziomie, przedni aparat jest przeciętny, główny aparat w dobrych warunkach oświetleniowych jest dobry, w gorszym oświetleniu kiepski. Ogólnie tu mogło być lepiej. Jakość dźwięku na wysokim poziomie, telefon gra czysto, bez zniekształceń. Standardowy odtwarzacz video daje radę chyba z każdym formatem pliku. Jakość rozmów wzorowa w dwie strony. Porównując do Xiaomi Redmi Note 3, moim zdaniem nie ma sensu dopłacać. Różnice są minimalne, czas pracy na baterii porównywalny mimo różnicy w pojemności, do tego RN3 ma baterię niewymienną. Podsumowując, uważam, że pomimo czasu, jaki minął od premiery Redmi Note 2, nie ma dziś na rynku telefonu, który oferuje tak wiele, za tak niewiele. Stosunkiem, cena/jakość/możliwości miażdży według mnie całą konkurencję. Telefony znanych producentów, które prezentują podobny poziom, kosztują zdecydowanie więcej, a w niczym nie są lepsze. Dlatego bardzo polecam zaku Xiaomi Redmi Note 2, bo telefon oferuje wszystko, czego można oczekiwać dzisiaj od telefonu, a cena jest taka, jak za zdecydowanie gorszego Samsunga, Sony i podobne „znane” telefony.

  4. Tomasz pisze:

    Witam a ja jako ze pierwszy telefon z Ali to postanowiłem nie ryzykować i zamówiłem za całe 180 zł + cło 50zł bo szło DHL
    http://www.blackview.hk/blackview-127/
    Powiem że mega pozytywnie zaskoczony jestem na wielki plus za takie pieniądze wykonanie bajka zero wad wizualnych fajny wyświetlacz w słońcu daje rade a co do działania zero zawieszeń gry śmigają wszystkie a mp3 naprawdę czysto gra:) wygląda jak telefon za 1500zł i tak działa a kosztuje 200 zł :) minus bateria jeden dzień i brak GPS bo działa tylko przez internet :( biorę następny i będzie to blackview R7 albo Oukitel K6000 Pro ktoś ma? chętnie posłucham opinie

  5. Ania pisze:

    Zamówiłam Xiaomi i oczekuję na paczkę :) jednak mam pewne wątpliwości. Status wygląda następująco:
    2016.04.16 00:38 (GMT-7): Item arrived.WER Pruszcz Gd.
    2016.04.15 16:52 (GMT-7): Package sent.WER Warszawa
    2016.04.15 02:05 (GMT-7): Held by customs.International Postal System
    Jestem z Kuj.-Pom. i czy powinnam spodziewać się niespodzianki w postaci cła? Czy po prostu Pruszcz Gd. jest punktem „rozsyłania paczek”? Proszę o poradę.

  6. Mirela pisze:

    A co jeśli telefon się zepsuje?? Co z gwarancją?

    • Aliholik Aliholik pisze:

      Ciężko mówić o gwarancji jeśli zamawiamy coś z Chin bo wątpliwa byłaby opłacalność odsyłania telefonu do majfrenda. Myślę jednak, że jakość telefonu jest zbliżona o ile nie wyższa od tych, które możemy kupić na naszym rynku.

      • IPeaInYourTea pisze:

        @Aliholik Myślę jednak, że jakość telefonu jest zbliżona o ile nie wyższa od tych, które możemy kupić na naszym rynku.
        Za 600zł nie otrzymasz nic z flagowców co będzie chociaż zbliżało się do xiaomi więc nie koniecznie rozumiem ten opis. Ogólnie jeśli kupujecie z Chin to o gwarancji zapomnijcie koszt się nie opłaca, ale zawsze możecie zapłacić koło 150zł więcej i kupić od kogoś w Polsce kto oferuje serwis własny modelu. Kwestia tego czy chcecie tanio czy chcecie gwarancje:)

      • Michał pisze:

        Właśnie jestem w trakcie procesu reklamacji telefonu Doogee F3 Pro kupionego w sklepie BlackPeach – http://www.aliexpress.com/store/712948 . Telefonu używała nastoletnia córka z ciężką ręką do telefonów. Po ~5 miesiącach naprawdę intensywnego używania i dziesiątkach crash testów, telefon się poddał i przestał działać. Skontaktowałem się ze sprzedawcą i zgodnie z instrukcją odesłałem go zwykłą pocztą (09.02.2016) jednak jako przesyłkę rejestrowaną (żeby możliwe było śledzenie). Koszt niewielki, około 20 PLN. Sprzedawca potwierdził otrzymanie przesyłki 26.02.2016 i po sprawdzeniu urządzenia odesłał go do producenta (01.03.2016). 22.03.2016 dostałem od sprzedawcy kod śledzenia wysyłki nadanej przez producenta i 26.03.2016 pojawiła się informacja o opuszczeniu przez przesyłkę chin. Spodziewam się jej w ciągu kilku(nastu) dni. Jak widać głównym problemem takiej reklamacji jest czas jaki urządzenie spędza w podróży, no i potencjalny brak cierpliwości nabywcy.

  7. Bro pisze:

    Swojego Xiaomi Redmi Note 2 zamówiłem 29 stycznia, a do domu dostałem 22 lutego. Telefon kosztował 125 euro (570 zł) do tego niestety musiałem zapłacić vat 23% (około 130 zł). Telefon w kraju szedł przez WER Zabrze, a na forach ludzie piszą, że tam praktycznie wszystkie wysyłki są obłożone vatem. Zamówiłem wersję 16 GB kolor szary w zestawie ze szkłem hartowanym. Zrobiłem tak jak napisał Grzegorz77 i napisałem w wiadomości do sprzedawcy Goldway_telchina.pl (telefon kupiłem od Goldway). Dostałem dodatkowo folię na ekran i etui silikonowe na plecy (straszny badziew). Wrażenia mam bardzo pozytywne. Telefon jest bardzo płynny i szybki, prosty w obsłudze, bardzo fajna nakładka, wiele możliwości personalizacji wszystkiego. Jakość wykonania bardzo dobra, nic nie skrzypi, tylna obudowa zbiera odciski palców ale mam silikon i jest OK. Zdjęcia robi bardzo ładne. Zainstalowałem miui 7 z miuipolska. Chciałem robić według instrukcji tam podanej, ale u mnie zadziałało tylko skopiowanie do pamięci telefonu pliku z miui i zainstalowanie go. Bez żadnego chińskiego romu ani innych programów tam podanych. Wszystko działa prawidłowo, aktualizacja trwała kilka minut. Zauważyłem, że przed instalacją miui7 telefon bez problemu widział mi kartę sd 32 gb, a po aktualizacji i włożeniu karty nie widać jej w telefonie. Czy ktoś wie dlaczego? Jeżeli ktoś będzie miał pytania, dam radę odpowiedzieć, to śmiało piszcie :)

    • Aliholik Aliholik pisze:

      Świetny opis, myślę że bardzo pomogłeś wszystkim, którzy zastanawiają się nad zakupem. Ja sam mogę polecić Goldway’a bo to bardzo dobry sklep. Osobiście już czekam na Xiaomi Mi5, myślę że to będzie prawdziwy Hit!

    • mekong pisze:

      Mój Xiaomi RMN2 zamówiony został 9.02., również na Goldway-u – przy czym nie skojarzyłem, że to przerwa noworoczna w Chinach – od razu system wydłużył do 14 dni przygotowanie wysyłki. 15 lutego otrzymałem jednak już numer trackingowy (Singapore Post, gdyż wybierałem darmową Aliexpress Standard Shipping). Ku memu zaskoczeniu, 12 dni później przesyłka była już u mnie w domu, choć na stronie Aliexpress nadal była w trakcie wysyłki :-). Cena – 122,99 USD (bez kuponów itp.) u Goldwaya, co wyszło 497 zł – nie mogłem się oprzeć! Swoją drogą – dlaczego Kolego Bro płaciłeś w Euro?
      „Goldi” to jednak porządny sklep – tak jak krążą o nim opinie – opakowanie dobrze zabezpieczone, opisane +gratisowa folia. Najważniejsze jednak było to, iż system był odblokowany, po polsku w wersji 5.9.24 by xiaomi .eu (tj. nie było żadnych zabaw z TWRP, recovery itp.). Po prostu wgrałem poprzez aktualizacje najnowszy MIUI Polska (6.2.25) i po 10 minutach i ust. fabrycznych był świetny, w pełni polski OS na RMN2.
      Pierwszą gorzką pigułką przy przesyłce był VAT. Zakładałem jednak nie 50/50, ale w moim przypadku 100%. Mieszkam w Poznaniu – tego typu przesyłki tutaj kierowane – to prawie pewny VAT. I do tego moje szczęście ;-), więc z góry zakładałem ten VAT. Poszło bez problemu, mailowo wysłane potwierdzenie transakcji na Alim i następnego dnia telefon był u mnie.
      Drugą gorzką pigułką jest jednak rozczarowanie baterią. Przy obniżonej jasności, braku synchronizacji i innych „zaklęciach” – wystarcza na niecały dzień. Trochę mało – mój dotychczasowy Galaxy S5 i Lumia 735 trochę mnie rozpieściły. Mama nadzieję, że kolejne ROM-y będą to optymalizowały, choć zawsze jest to dość subiektywne.
      Co do karty – zarówno pierwotny system, jak i MIUI Polska 6.2.25 bez problemu widzą moją kartę 32GB (Samsung Evo). Jak model karty posiadasz Bro? Czy aby nie Adata? Pozdrawiam

      • Bro pisze:

        kartę mam 32 gb jakiś no name. W laptopie i w każdym innym urządzeniu jest normalnie widoczna. Wsadziłem jakąś inną kartę sandisk albo kingston (nie pamiętam) 2 gb i telefon ją widzi. Ale miejsca w telefonie jest dużo, do tego jeszcze chmura od xiaomi, to nie używam karty póki co. Ja baterię formatowałem (3 ładowania po około 9 godzin) i potem z dnia na dzień bateria mi trzymała coraz dłużej. Bez formatowania było cieniutko z baterią, jeden dzień i po wszystkim. Dzisiaj przy normalnym używaniu (kilka rozmów, smsy, czasem trochę internetu) trzyma mi 3 pełne dni. Jasność ekranu mam automatyczną, wyłączam wszystko, czego nie używam. Mam cały czas włączone tylko wifi. Dziś zainstalowałm miui 6.3.17 i jest wszystko w porządku. W euro zapłaciłem, bo z takiej karty przedpłaconej przelew zrobiłem. Może w banku taka opcja została wybrana tej waluty. Nie wiem, bo karta nie była moja.

  8. Ann pisze:

    Polskie menu jest czy trzeba wgrywać ?

  9. pit pisze:

    jak długo trzyma bateria i jak użytkujesz telefon?

    • Aliholik Aliholik pisze:

      Bateria standardowa, ładowanie każdego dnia, ja właściwie nie rozstaję się z telefonem. Telefon służy mi do wszystkiego i jest naprawdę ostro eksploatowany :)

  10. reqris pisze:

    Rozumiem, że telefony z chin kupuje się bez gwarancji bo kto będzie się bawił w odsyłanie paczki?

    • Aliholik Aliholik pisze:

      Generalnie bez gwarancji. Pytanie tylko czy jest ona potrzebna? Smartfony wymieniamy średnio raz w roku, więc co może się wydarzyć w tym czasie. Sam jestem wielkim fanem Xiaomi i uważam, że telefony tej marki są lepszej jakości niż choćby Samsung, z którego długo korzystałem.

  11. zenek34 pisze:

    Czy można napisać do Goldway’a w wiadomości, że chcemy aby wartość deklarowanej przesyłki nie przekraczała 45E bo wtedy nie płacimy cła ani VATU? Robił już ktoś tak?

    • Aliholik Aliholik pisze:

      Goldway ze swojej strony zrobi wszystko aby ominąć Vat, niestety obecnie paczki są mocno sprawdzane i deklarowane kwoty niewiele dają bo celnicy już wiedzą, że deklaracje są zaniżane. Więc kupując z Chin podejmujesz ryzyko, szanse oceniam na 50/50 :) Ja kupowałem ostatnio w GoTop Smartphones i za dopłatą 10$ wziąłem wysyłkę z Niemiec, dzięki czemu telefondotarł w 3 dni a ja nie zapłaciłem Vatu :)

  12. Grzegorz77 pisze:

    kupując u goldwaya piszcie mu w wiadomości Goldway_telchina.pl są dodatkowe gratisy w przesyłce.

  13. baaltic pisze:

    Wersję 32gb w takiej cenie bym zamawiał na kilogramy ;) Dzięki za recenzję, fajnie się to wszystko czyta, fajnie by było jeszcze zobaczyć zdjęcie telefonu w ręku, żeby mieć lepsze wyobrażenie co do jego rozmiarów

  14. Aliholik PL pisze:

    Słuszna uwaga, poprawiłem już błąd. pozdrawiam :)

  15. Aliholik PL pisze:

    Dzięki za sugestie, to prawda telefon ma 16GB, już to poprawiłem. Skopiowałem specyfikacje bez sprawdzenia.

  16. baaltic pisze:

    32Gb? Za tą cenę nie dostanie się tej wersji, chyba że miałeś kupon na $40

  17. Unknown pisze:

    Piszesz, że ten telefon ma 32Gb, jednak wydaje mi się że ten który posiadasz ma 16gb rom, 32gb za taką cenę to mało możliwe

  18. Aliholik PL pisze:

    Aparat ma 13Mpix, jeśli chodzi o mnie to jestem bardzo zadowolony. Moim zdaniem zdjęcia są tej samej jakości co z Samsunga Galaxy S4.

  19. Anna Radczuk pisze:

    Jak radzi sobie z robieniem zdjęć ?

  20. Aliholik PL pisze:

    Nie płaciłem nic za przesyłkę, więc była to pierwsza opcja :)

  21. ppapke pisze:

    No tak tylko bardziej mi chodzi o to jaką opcję wybrałeś podczas kupowania bo sprzedawca ma 3: Singapore Post (ta jest darmowa) / Seller's Shipping Method za 8.42 $ no i ostatnia to kurier DHL za 15.14$

  22. Aliholik PL pisze:

    Sprawdziłem i była to przesyłka China Post Registered Air Mail :)

  23. Aliholik PL pisze:

    Wybrałem przesyłkę rejestrowaną :)

  24. ppapke pisze:

    jaką formę wysyłki brałeś?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *